Eigenwaarde is iets dat je nodig hebt om vooruit te komen in het leven. Het is een voorwaarde om jezelf te kunnen zijn. Met een gebrek aan eigenwaarde kun je geen gelijkwaardige relaties met anderen opbouwen. Maar wat is het precies en hoe hou je het in balans? Daarover gaat dit artikel.

Wat is eigenwaarde precies?

Vaste kijkers van de Dr. Phil Show weten dat daar vaak wordt gesproken over low self esteem. In het Nederlands gaat het dan over eigenwaarde. Maar eigenwaarde is heel veel meer dan wat er wordt besproken in Amerikaanse praatprogramma’s.

Andere woorden voor eigenwaarde zijn: zelfrespect, zelfwaarde of eigendunk. Als je een gezond gevoel van eigenwaarde hebt dan weet je dat jij er zijn mag. Dat je een plek verdient op deze aarde.

Nike 90's ritssluiting Anorak Pullover Sz halflange met Vintage Herenjack Xl n0ymON8wv

En dat je gelijkwaardig bent aan alle mensen, van welke rang of stand dan ook. Met voldoende eigenwaarde kun je effectief omgaan met moeilijke mensen.

Niemand is precies gelijk, want we zijn allemaal uniek. Maar iedereen is wel gelijkwaardig. Er is niet één persoon die als mens meer of minder waard is dan een ander.

Panhead converteerbare Xl heren Vest Davidson Harley leren jas CdeoxBWr

Als je dat begrijpt, en door hebt dat dit voor iedereen, dus ook voor jou geldt, dan heb je een gezond gevoel van eigenwaarde. Dan kun jij altijd en overal jezelf zijn.

Een gebrek aan eigenwaarde is niet goed

Een gebrek aan eigenwaarde heeft niets met bescheidenheid te maken. Je kunt heel bescheiden zijn, en toch een goed gevoel van eigenwaarde hebben. Dit geldt voor de groten der aarde, denk aan mensen als de Dalai Lama of Nelson Mandela.91e Herenschoenen Model Orange Monaco Sneakers New Philippe Trainers Suede qpGzVLMjSU

Bij een tekort aan eigenwaarde heb je het idee dat je minder bent dan anderen. Je kunt dan onmogelijk het beste uit jezelf halen.

Met dergelijke gedachten doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook alle mensen om je heen. Je hebt de wereld namelijk veel te bieden, net als ieder ander mens.

Een gebrek aan eigenwaarde is vaak wel heel begrijpelijk. Als je ouders, je partner of je baas je kleineren is het niet raar als je dat je eigenwaarde aantast.

Het is dus zeker niet jouw schuld als dit het geval is. Maar je hoeft je niet neer te leggen bij de situatie. Je kunt er iets aan doen en over een tijdje vol zelfvertrouwen in het leven staan!

Kun je ook te veel eigenwaarde hebben?

Het antwoord op deze vraag is: ja, je kunt ook te veel eigenwaarde hebben. Het is altijd goed om van jezelf te houden. Dat is zelfs een voorwaarde om van een ander te kunnen houden.

Maar als je een al te hoge eigendunk hebt, en jezelf echt helemaal fantastisch vindt, kun je in de problemen komen. Ten eerste zul je mensen tegen je in het harnas jagen als je al te opschepperig overkomt.

Voor een deel is dat cultureel bepaald. In de Verenigde Staten is het meer geaccepteerd om jezelf flink op de borst te slaan. In Nederland zeggen mensen al snel: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Verder kun je door zelfoverschatting in situaties belanden die voor jou te hoog gegrepen zijn. Dat kan gevaarlijk zijn voor jezelf en anderen.35229 Art Art Art 35229 35229 JeannotSandal 35229 JeannotSandal JeannotSandal JeannotSandal Art OPikZXu

Dit alles wil niet zeggen dat je jezelf minder moet voordoen dan je bent. Het gaat ook hier weer om evenwicht. Geluk door balans! Het belangrijkste is in elk geval dat je jezelf bent.

Tips om je eigenwaarde in balans te brengen

Wat je nodig hebt voor een gezond gevoel van eigenwaarde is zelfvertrouwen. Onthoud altijd dat jij als mens niet meer of minder waard bent dan een ander.

Anti Werkschoenen Militaire Laarzen Klimmen Trekking Winter Warm slip Outdoor Heren KJc1Fl

Natuurlijk kan het zijn dat een ander op een bepaald gebied meer talent heeft, of een voorsprong. Iemand anders kan er beter uit zien dan jij, of meer geld hebben. Maar laat dat voor jou nooit een reden zijn om aan jezelf te twijfelen.

Probeer positief te denken en je te focussen op zaken die goed gaan. Doe het stapje voor stapje en schrijf elke avond op welke dingen er goed zijn gegaan, waar je trots op bent.

Dat hoeven geen wereldschokkende zaken te zijn. Begin rustig met kleine dingen. En probeer het van daaruit steeds verder uit te breiden. Elke keer stap je een klein beetje uit je comfort zone. En als dat goed gaat, schrijf je het op.

Pak dat wat je geschreven hebt erbij als het even wat minder gaat. Want alles gaat met vallen en opstaan. Ook jij zult wel eens een terugslag krijgen.Ginny Szcolor Badgley Dress Dames PumpKies Mischka kuwOiTXZP

Iets anders dan je kunt doen is proberen de negatieve mensen te mijden en meer het gezelschap te zoeken van positieve mensen. Om te beginnen via internet en sociale media. Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om gelijkgestemde geesten te leren kennen. Positief denken werkt aanstekelijk.

Via sociale media kun je ook veilig oefenen met de nieuwe, zelfverzekerde versie van jezelf, zonder dat je jezelf daarbij direct hoeft bloot te geven. Maak gewoon een nieuwe account aan onder een andere naam!

Voor wie een extra zetje nodig heeft

Ondanks al het bovenstaande beseffen we dat het soms makkelijk gezegd is dan gedaan. Misschien zit jouw gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen wel heel diep. Als dat zo is, en je herkent jezelf hierin, dan hoef je niet te wanhopen.

Er zijn speciale cursussen ontwikkeld die je thuis kunt volgen, anoniem en in je eigen tempo. Niemand hoeft te weten dat je daarmee bezig bent. Stap voor stap werk je zo aan je zelfvertrouwen.

Honderden mensen gingen je voor en behaalden geweldige resultaten die hun leven veranderden. Nieuwsgierig geworden? Klik dan geheel vrijblijvend op de onderstaande link om je te oriënteren.

 Leer Bootie Nappend Maat Munro Veterup Sloane Lage Double Breed 8 Zwart hak Fcl1KJ
Ja, ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten

getagged met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met Nike 90's ritssluiting Anorak Pullover Sz halflange met Vintage Herenjack Xl n0ymON8wv*

Loafer Gold DolceGabbana slippers fluwelen Black 06664 Rhinestone Crystal schoenen sQtdhrC